The Rhesus Chart

Publicerad: Tisdag, 1 juli 2014, Skribent: Glenn Petersen
Börsvampyrer och infiltratörer i nya Laundry-romanen.
Rhesus Chart är Stross femte bok i The Laundry-serien. Det går med lite besvär att börja läsa här, men jag skulle inte rekommendera det. Dessutom är hela serien så pass läsvärd att man lika gärna kan ta det från början. Man vill ändå läsa alla böckerna.

Den här gången sitter vår hjälte Bob Howard och kämpar med en extrauppgift som alla på The Laundry – brittiska underrättelsetjänstens avdelning för hot från varelser från andra dimensioner som ser oss som lunch – har fått. Någon på personalavdelningen har läst om att personalen på Google har som uppgift att använda en del av sin arbetsvecka till personliga projekt. Nu skall The Laundry göra samma sak – nästan. Bob har tagit på sig ett projekt med statistisk analys av folk som dött av olika varianter av galna ko-sjukan och jämför detta med tecken på att man dött av Krantzbergs syndrom. Krantzbergs syndrom uppstår när väldigt små varelser från någon annanstans smaskar på din hjärna. Efter en tid har så mycket av de små grå försvunnit att det liknar Alzheimers, och sedan dör man. Till sin förvåning får Bob träffar på sin sökning. Normalt dör typ en person om året i galna ko-sjukan, och det är spritt över hela landet. Nu har tolv dött i London, under en kort tid, och alla uppvisar de tecken på att det är K-syndromet och inte kosjukan. Bob slår genast larm. Det kan vara början på en epidemi! Eller så är det något mycket värre …

Det är härligt att återknyta bekantskapen med Bob, Mo, Angelton och de andra på The Laundry. De kämpar tappert mot de ockulta krafter som stadigt blir allt mer påträngande i takt med att vi rör oss mot stunden när stjärnorna står rätt (eller fel om man råkar vara människa). Det är en bok för alla som gillar Stross märkliga mix av Lovecraft, agentromaner och skruvad humor.

Chales Stross är en produktiv författare. När han först skulle försöka få en roman publicerad, så skrev han en SF-roman, en fantasy och en skräckis. Naturligtvis fick han alla tre publicerade. Och förlagen ville ha mer. Redan där grundlades hans höga skrivhastighet. Jag hörde en annan författare säga om en väldigt produktiv period han haft: ”Det kändes som jag bestigit de lägre delarna av Strossberget”. Det ser heller inte ut som att han skulle sakta ner. Nu i sommar är han nominerad till Hugo-priset för sin roman Neptune's Brood, så bra blir det också (oftast).

Charlies Blog: http://www.antipope.org/charlie/blog-static/
Intervju med Stross om The Laundryserien.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev