Karins bästa böcker 2009

Publicerad: Torsdag, 1 januari 2009, Skribent: Karin
Detta var året då jag upptäckte Elizabeth Bear! Jag blev beroende direkt medelst New Amsterdam: alternativhistorisk steampunk med vampyrer och magi, mordgåtor och konspirationer - men det som verkligen drar in en är miljön, stämningen och personerna. Drar in en så till den milda grad att bokens slut gjorde mig riktigt arg på Bear. Men fastän hon på sin blogg skriver saker som "Now I know I can break your hearts" fortsatte jag modigt med The Promethean Age. Blood and Iron och Whiskey and Water utspelar sig ungefär i vår tid, Ink and Steel och Hell and Earth utspelar sig under Elizabeth I:s regering. Huvudhandlingen rör sig runt rivaliserande mänskliga magiker och motsättningarna mellan Faerie och människovärlden, men böckerna innehåller även bland mycket annat varulvar, kung Arthur, enhörningar, William Shakespeare och Christofer Marlowe, och djävulen själv. Jo, och så är de riktigt bra och blir bättre och bättre hela tiden.

En annan av årets sensationer var förstås Pride and Prejudice and Zombies av Jane Austen och Seth Grahame-Smith. Äntligen fick vi läsa den ocensurerade versionen av den engelska klassikern, och alla våra förväntningar infriades. Naturligtvis har systrarna Bennet studerat kampsport i ett Shaolin-tempel för att kunna beskydda sig och sin familj från horderna av levande döda, och självklart är även Mr Darcy en zombiedräpare av rang. Allt blir mer logiskt. Och nu ser vi fram mot förhistorien i Dawn of the Dreadfuls!

En annan ny bekantskap var Nick Harkaway. Hans debut The Gone-Away World börjar som swashbuckling postapokalyps. Sedan får vi bakgrundshistorien om den ostoppbare hjälten Gonzo och vår berättare, den evige side-kicken - sedan får vi skildringen av hur världen som vi känner den gick under i The Go Away War - sedan får vi den oväntade vändningen, som gör boken till en riktigt bra bok. Sedan får vi den ännu mer oväntade vändningen, som gör boken ännu bättre. Dessutom finns här mimartister som slåss mot ninjor.

Jag återvände till Faerie i The Dragons of Babel av Michael Swanwick. Men här befinner vi oss i ett krigshärjat, postindustriellt Faerie med ångdrivna drakar och farliga storstäder (där det sitter lejon utanför biblioteken precis som i Elizabeth Bears New York...). Utan att tveka placerar Swanwick limousiner, Marlboros, katanas och Bruegel bredvid magi, profetior, glamour och geasa. Världen är beroendeframkallande, hjälten är oemotståndlig - och berättelsen går i en rasande fart.

Betydligt långsammare går det i Palimpsest av Catherynne M Valente, årets kanske vackraste bok: poetisk, sensuell och drömsk. De fyra resenärer som från vitt skilda platser i vår värld hamnar i staden Palimpsest tror först att staden är just en dröm, en märklig, rik, lockande och skrämmande dröm. Men snart tvingas de inse att den definitivt är verklig: deras besök där förändrar deras liv för alltid. På många sätt påminner Palimpsest om Spirited Away - lika vacker, fantasirik och originell.

Några andra av årets höjdare, i korthet... Två utflykter i engelsk historia: The Stress of Her Regard av Tim Powers: Byron, Shelley och Keats + vampyrer - poeter har det inte lätt mot vampyrer som fungerar som både muser och succubi. Freedom and Necessity av Emma Bull & Steven Brust: fantastiskt författarsamarbete ger en brev- och dagboksroman där det är lika spännande att läsa om Hegel och Engels som om nattliga ritter över dimmiga hedar. Och ännu en utflykt till Faerie i The Good Neighbors bok ett och två av Holly Black och Ted Naifeh: Black fortsätter på samma tema som i Tithe, Valiant och Ironside: ungdomar upptäcker att faeries är verkliga - och inte att leka med. Håller samma höga klass som romanerna, inte minst tack vare Naifehs artwork.

Och så har jag förstås läst de senaste delarna i Butchers The Dresden Files, Thurmans Cal & Niko-serie och Willinghams Fables - och ser myckeligen fram mot kommande delar under 2010!


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev